NIEUWS

Informatiebijeenkomst Den Oever
4 april 2022
Afgelopen donderdag vond er in in het kader van het Waddentools Swimway project een informatiebijeenkomst plaats in Den Oever. Hier werden de laatste ontwikkelingen en bevindingen binnen het project gedeeld met geïnteresseerden.
Aan het woord kwam wetenschappelijk coördinator Ingrid Tulp, werkzaam bij Wageningen Marine Research. Zij gaf een uitgebreide presentatie waarin zij alle vijf deelprojecten bij langs ging en de laatste resultaten met ons deelde. We hebben de middag afgesloten met een borrel waar ruimte was voor verdiepende vragen aan de betrokken onderzoekers. We kijken terug op een geslaagde dag!
De presentatie is terug te vinden via: Voortgang Swimway Maart 2022
Save the date!
Niet gelukt om bij deze bijeenkomst aanwezig te zijn, maar wel benieuwd naar de laatste ontwikkelingen? Kom naar het Waddentools Symposium op 30 juni in Harlingen! Meer informatie volgt. Inschrijven kan alvast via info@swimway.nl. Deelname is gratis.
Dit onderzoek wordt gefinancierd door het project ‘Waddentools Swimway Waddenzee’.
LAATSTE NIEUWS

Mariene ecoloog Hannah Charan-Dixon doet onderzoek naar de vissen in Nederlandse kwelders en de Waddenzee. Op die manier krijgt ze meer inzicht in de visstand en gezondheid van vissen in Nederland. Hoe gaat het met de vis in Nederland? En hoe ziet het onderzoek van Hannah eruit?

Een emmertje water uit de Waddenzee scheppen, meer hoefden schoolkinderen eind september niet te doen om erachter te komen welke vis er in de Waddenzee zwemt. Met de moderne techniek eDNA wordt dat in het laboratorium achterhaald.

Als wetenschappelijk coördinator bewaakt ze de samenhang tussen alle deelonderzoeken, ondersteunt ze de promovendi en zorgt ze voor de vertaling richting de praktijk. Het maakt Ingrid Tulp de spin in het onderzoeksweb van het project Waddentools Swimway Waddenzee.

In de Waddenzee, komen grote vissen als zeebaars, zeeforel en zelfs ruwe haai voor. Maar wanneer, hoe lang en welk deel van hun leven zijn ze daar? Jena Edwards zoekt het uit door ze te zenderen en te volgen met een groot netwerk aan ontvangers.

Sinds november 2021 liggen langs de Groningse Lauwersmeerdijk 48 kunstmatige riffen om de onderwaternatuur van de Waddenzee te versterken. Onderzoekers hebben de riffen langs de Lauwersmeerdijk voor het eerst naar boven gehaald, om te kijken wat er op en rond leeft.

Het voordeel van grote vissoorten is dat we ze individueel kunnen volgen door ze een zender mee te geven. In deze video legt onderzoekster Jena Edwards uit hoe dat in zijn werk gaat.

Onderzoekers van het project Swimway Waddenzee hebben afgelopen week verschillende pasgeboren ruwe haaien gevangen rondom Terschelling en Ameland. De haaien werden gevangen voor onderzoeksdoeleinden.

Akoestische meetapparatuur op de bodem van het Marsdiep geeft promovendus Margot Maathuis informatie over visscholen in de Waddenzee. Om die info ook op haar computer te krijgen, moet ze de apparatuur eens in de twee maanden omhoog halen. Dat gebeurt met groot materieel, en blijkt zo eenvoudig nog niet.

Afgelopen jaren is Waddentools van start gegaan met onderzoek naar maatregelen voor herstel van de Waddenzee. De onderzoekers van de deelprojecten Wij & Wadvogels, Waddentools Swimway Waddenzee en Waddenmozaïek presenteerden op 30 juni hun eerste resultaten.

Veel onderzoek binnen het Swimway-project vindt natuurlijk plaats in de Waddenzee, maar soms is een gecontroleerde omgeving nodig om specifieke kennis op te doen. Zo onderzoekt Bass de temperatuurvoorkeuren van vis in het laboratorium in IJmuiden.