Skip to main content
Nieuws-home

Hondshaaien in kunstmatige rif bij Lauwersoog

By 26 maart 2024No Comments

NIEUWS

Hondshaaien in kunstmatige rif bij Lauwersoog

26 maart 2024

Langs de dijk bij Lauwersoog zijn enkele jaren geleden kunstriffen geplaatst in de Waddenzee. Met verschillende rif-ontwerpen wordt onderzocht of de dijk hiermee een interessantere leefomgeving wordt voor vissen en ander onderwaterleven.

Twee keer per jaar worden de riffen bezocht door onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en Hogeschool Van Hall Larenstein om te monitoren hoe de riffen worden gebruikt door vissen. Afgelopen vrijdag was het weer zover en werden de fuiken geleegd die rondom de riffen waren geplaatst. Tot grote verbazing van de onderzoekers werden er twee volwassen hondshaaien aangetroffen.

Het is veel te vroeg om te zeggen dat de hondshaaien worden aangetrokken door de riffen, wel blijkt uit de eerste resultaten van de onderzoekers dat er twee keer zoveel vis wordt aangetroffen rondom de riffen dan op een ‘kale’ dijk. De Waddenvereniging volgt de ontwikkelingen op de voet en ziet mogelijkheden om de onderwaternatuur van de Waddenzee te herstellen.

Het onderzoek vindt plaats vanuit het Swimway project en maakt onderdeel uit van de dijkversterkingsplannen van Waterschap Noorderzijlvest en Rijkswaterstaat. Meer weten over de kunstmatige riffen? Klik hier voor meer informatie.

LAATSTE NIEUWS

Hondshaaien in kunstmatige rif bij Lauwersoog

By Nieuws-home

Langs de Waddenzeedijk bij Lauwersoog zijn enkele jaren geleden kunstriffen geplaatst in de Waddenzee. Met verschillende rif-ontwerpen wordt onderzocht of de dijk hiermee een interessantere leefomgeving wordt voor vissen en ander onderwaterleven. Tot grote verbazing van de onderzoekers werden er onlangs twee volwassen hondshaaien aangetroffen.

Lees meer

Een warmere Waddenzee: lastige keuzes voor vissen

By Nieuws-home

Voor koudbloedige soorten bepaalt temperatuur hun activiteit en stofwisseling: als het warm genoeg is, worden ze actief en als het te koud wordt, houden ze zich gedeisd. Maar behalve op temperatuur reageren vissen op meer omgevingsfactoren: bijvoorbeeld de aanwezigheid van beschutting om te schuilen voor predatoren.

Lees meer

Stakeholderbijeenkomst Biotoop

By Nieuws-home

Vorige week vond de Stakeholderbijeenkomst van het Waddentools Swimway project plaats en interviewde Omrop Fryslân onderzoekscoördinator Ingrid Tulp. Nu het veldwerk zo goed als afgerond is stromen de eerste resultaten en publicaties binnen. Wat betekenen deze resultaten voor de toekomst?

Lees meer

Voorspellen met modellen

By Nieuws-home

Hoe meer je over vis in de Waddenzee weet, hoe beter je kunt voorspellen wat er gebeurt als die zee verandert. Post-doc Hanna ten Brink werkt aan modellen die voorspellen hoe vispopulaties reageren op veranderingen in de Waddenzee en maatregelen door de mens.

Lees meer