Skip to main content
Nieuws-home

Volg zeebaars SB90 op zijn weg door de Waddenzee

By 29 juli 2022No Comments

NIEUWS

Het verhaal van zeebaars SB90         

28 juli 2022

Het zenderen en tracken van vis in de Waddenzee

Hoe gebruiken grote vissen de Waddenzee?

Het voordeel van grote vissoorten is dat we ze individueel kunnen volgen door ze een zender mee te geven. Hiermee kunnen we zien hoe en wanneer deze soorten de Waddenzee gebruiken. Dat biedt in de toekomst mogelijk handvaten om het aantal grote vis weer toe te laten nemen. In deze video legt onderzoekster Jena Edwards uit hoe dat in zijn werk gaat.

foto + video: Jena Edwards

LAATSTE NIEUWS

Voorspellen met modellen

By Nieuws-home

Hoe meer je over vis in de Waddenzee weet, hoe beter je kunt voorspellen wat er gebeurt als die zee verandert. Post-doc Hanna ten Brink werkt aan modellen die voorspellen hoe vispopulaties reageren op veranderingen in de Waddenzee en maatregelen door de mens.

Lees meer

De kwelder als kraamkamer voor vis

By Nieuws-home

Mariene ecoloog Hannah Charan-Dixon doet onderzoek naar de vissen in Nederlandse kwelders en de Waddenzee. Op die manier krijgt ze meer inzicht in de visstand en gezondheid van vissen in Nederland. Hoe gaat het met de vis in Nederland? En hoe ziet het onderzoek van Hannah eruit?

Lees meer

Speuren naar DNA-sporen

By Nieuws-home

Een emmertje water uit de Waddenzee scheppen, meer hoefden schoolkinderen eind september niet te doen om erachter te komen welke vis er in de Waddenzee zwemt. Met de moderne techniek eDNA wordt dat in het laboratorium achterhaald.

Lees meer

Margot observeert vissen met geluidsgolven

By Nieuws-home

Akoestische meetapparatuur op de bodem van het Marsdiep geeft promovendus Margot Maathuis informatie over visscholen in de Waddenzee. Om die info ook op haar computer te krijgen, moet ze de apparatuur eens in de twee maanden omhoog halen. Dat gebeurt met groot materieel, en blijkt zo eenvoudig nog niet.

Lees meer